Ez nem az én egyszerűsített kenyérötletem, de érdemes kipróbálni, nincs vele macera.

 

Dagasztás nélküli kenyér.

   Ennek a kenyérreceptnek az egyik lényege, hogy a tésztát nem kell dagasztani, viszont hosszú ideig kell keleszteni (min.12 óra). A másik pedig, hogy először lefedve kell sütni, és csak azután fedő nélkül.
 Nagy előnye, hogy alig van vele munka, az eredmény mégis fenomenális. Íme!

 Hozzávalók:

 3 csésze kenyérliszt BL80-as (2.5dl/csésze)
 Másfél teáskanálnyi só
 Bő 1/4 teáskanálnyi instant, vagy 1/8 kocka friss élesztő
 1/2 teáskanál cukor
 Másfél csésze langyos víz

 Előkészületek:

 Minimum 12 órával a tervezett sütés előtt, előveszek egy nagy keverőtálat. A lisztet, sót, cukrot, instant élesztőt beleteszem és elkeverem. Ezután hozzáöntöm a vizet, és egy kanállal összekeverem. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle, elég, ha csak lazán, pár kavarással összeforgatjuk. Állagra, nagyjából úgy kell kinéznie, mint egy sűrűbb nokedlitésztának. Letakarom, és félreteszem.

 Elkészítés:

 Tizenkét óra elteltével, előveszem a tálat, és ha minden jól ment, akkor van egy nyúlós, ragadós, hólyagos megkelt tésztám. Fogom a tálat, és belenyúlva, a szélét, befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatom a tésztát. Ezután egy órára megint félreteszem pihenni.
 Eközben előveszek egy jénai-tálat, aminek fedele is van (bármilyen fedővel rendelkező fém, vagy cserép sütőedény alkalmas). Ennek a tésztamennyiségnek, a másfél-kétliteres, kerek,. vagy ovális jénai a legpraktikusabb.
 A jénait beteszem a sütőbe, és 250 fokra előmelegítem, 20-30 perc alatt.
 Amikor már biztos, hogy a sütő teljesen felforrósodott, kiveszem a jénait, egy kevés lisztet szórok bele, és a tésztát belefordítom a keverőtálból, ha minden igaz, kb. félig tölti meg az edényt, visszateszem a fedőt, beteszem a sütőbe, és 35 percig sütöm. Azután leveszem a tetejét az edénynek, és még 20 percig sütöm.
 Mikor kész, kiborítom a tálból, egy konyharuhába tekerve, egy rácsra téve hagyom hűlni.

 Tippek, ötletek:

 Ez egész, "dagasztás nélküli kenyér" őrület, a New York Times online kiadásának, főzős videó-mellékletével indult és söpört végig a gasztroblogokon.

 Más blogokon írták, hogy a liszt egyharmadát, helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy más bioliszttel is, hogyha egészségesebb kenyeret szeretnénk.
 Ha esetleg nem kapnánk BL80-as lisztet, a bioboltokban, vagy a nagyobb élelmiszerboltok biorészlegén kapható 100% búzasikér, abból tegyünk a sima lisztbe, egy evőkanálnyit.

Ez a kenyér önmagában is rendkívül finom. A hajszálvékony

leírhatatlanul ropogós héj, és a levegős-lukacsos, puha, mégis
rugalmas, lángosszerű belseje, egyszerűen ellenállhatatlan.

 

Szerző: gastropofon  2011.05.06. 05:44 Szólj hozzá!

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://gastropofon.blog.hu/api/trackback/id/tr472881394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása